maanantai 7. marraskuuta 2016

Iskun- ja vedenkestävien uusi haastaja


Puhelimen käyttäjänä kuulun peruskastiin. Luuri toimii käytössäni edelleen kuten se on alunperin luotu, eli yhteydenpitovälineenä. Vaikka nykypuhelimet mahdollistavat esivanhempiaan huomattavasti monipuolisemman käytön ja jopa korvaavat joissain tapauksissa muita teknisiä apuvälineitä, arvostan silti toimivuutta perusominaisuuksissa. Valikoiden selkeys, käyttöaika yhdellä latauksella ja puhelimen yleinen kestävyys ovat asioita joita painotan, kun vertaan puhelimen ominaisuuksia. Viimeisen 11 vuoden aikana olen omistanut kaksi puhelinta, joten en pidä itseäni ainakaan trendien harjalla kulkevana hifistelijänä. Puhelin on työkalu ja arvostan, jos se toimii olosuhteista riippumatta.



Alkusyksystä sain testattavaksi valtamerkkien haastajan iskun- ja vedenkestävien sarjasta. Blackview BV6000 on IP68 luokiteltu Android 6.0 -puhelin. Luokituksen mukaan puhelin kestää pitkiä aikoja matalassa vedessä. Puhelin on 99% pölytiivis ja kestää iskuja tai pudotuksia 1,5 metrin korkeudelta. Käyttöjärjestelmänä toimii suomenkielinen Android 6.0. Keskusmuistia puhelimesta löytyy 3GB, ja tallennustilaa 32GB, jota voit laajentaa vielä ulkoisella muistikortilla. Prosessorina toimii Helio P10 kahdeksanytiminen prosessori 2.0Ghz taajuudella. Näyttönä toimii 4.7 tuumainen HD kapasitiivinen IPS kosketusnäyttö, joka on suunniteltu niin, että puhelimen käyttö onnistuu myös hanskat kädessä. Akku on nopeaa latausta tukeva 4500mAh ja puhelin toimii myös virtapankkina, eli voit ladata muiden puhelimien akkuja USB kaapelin avulla. Takana on 13MP kamera ja edestä löytyy 5MP kamera 85 asteen kuvakulmalla.



Ensireaktio puhelimesta oli positiivisen yllättynyt. Laite vaikutti jämäkältä ja ainakin omaan käteen kookas luuri istui hyvin. Viimeistelyn olisi voinut kuitenkin tehdä jättämällä IP-68 tunnus pois paraatipaikalta etukuoresta. Pakkaus sisälsi puhelimen lisäksi perussälät eli laturin ja handsfree napit. Puhelimen näyttöön asennetun suojakalvon lisäksi mukana tuli yksi varakalvo, pari pientä ruuvimeisseliä suojaluukkujen aukaisua varten sekä kumiset varaläpät, jotka suojaavat lataus- sekä kuulokepaikkoja. Lisävarusteena saatavalla panssarilasilla saa puhelimen näytön kestoa lisättyä entisestään. Takaluukku aukaistaan mukana tulevilla työkaluilla, jonka alta paljastuu korttipaikat kahdelle SIM-kortille sekä lisämuistille. Vuosia vanha, itse leikelty SIM-korttini vaati hieman asettelua ja pari uudelleenkäynnistystä, ennen kun puhelin sen tunnisti.





Blackview BV6000 puhelimen lataus- ja kuulokepaikat sijaitsevat syvällä kumisuojusten alla, ilmeisesti laitteen rakenteellisen suojauksen vuoksi. Tämän vuoksi puhelimessa pystyy käyttämään ainoastaan paketissa tulevia normaalia pidemmillä liittimillä varustettuja laturia ja handsfree-laitetta. Nopeaa latausta tukevan ominaisuuden vuoksi puhelimen sai käyttökuntoon lyhyessä ajassa. Vesi- ja pölytiiviyden varmistamiseksi pistokkeiden kumisuojukset täytyy muistaa sulkea latauksen tai kuulokkeiden käytön jälkeen. 



Monessa nykypuhelimessa tarpeettomia esiasennettuja ohjelmia tuntuu riittävän riesaksikin asti, mutta testiluurissa sitä ongelmaa ei näyttänyt olevan. Blackview sisälsi ainoastaan tarvittavat perustoiminnot, jonka jälkeen käyttäjä voi itse ladata puhelimeen haluamansa sovellukset. Kosketusnäyttö on kirkas, käyttötuntuma on hyvä ja puhelin reagoi käyttöön nopeasti. Varsinkin arvostan kovasti mahdollisuutta käyttää laitetta myös hansikkaat kädessä. 4.7 tuumainen näyttö on suhteessa pieni verrattuna laitteen ulkomittoihin, mutta ymmärrettävissä puhelimen ulkoreunojen paksulla suojauksella. Jälkikäteen asentamani sovellukset toimivat moitteettomasti ja ohjelmat aukeavat nopeasti ilman nikottelua. Käyttöjärjestelmä ja asetukset ovat loogisia pienistä käännösvirheistä huolimatta. Käytön hidastumista ei ilmennyt vaikka taustalla pitäisi useita sovelluksia auki. Puhelimen kaijutinten äänenvoimakkuus on riittävä myös verstasolosuhteisiin vaikkakin hieman peltinen.



Kuluvan syksyn puhelin kulki mukanani pitkillä eräreissuilla. Vesi, pakkanen tai kivikkoon tippuminen ei näyttänyt haittaavan laitetta. Tulipa jopa luettua digilehteäkin saunassa. Aktiivisessa käytössä akun lataus näytti riittävän 2-3 päiväksi, jolloin käytin runsaasti sosiaalista mediaa ja suoratoistopalveluita, mutta jos puhelinta käytti metsässä ainoastaan yhteydenpitoon puheluin ja tekstiviestein, niin käyttöaika venyi jopa viikkoon. Varsinkin tutkapannalla metsästäville pitkä akunkesto on tärkeä ominaisuus uutta laitetta hankittaessa. Kastelin puhelinta useaan otteeseen ja alussa ajatuskin kännykän laittamisesta veteen hirvitti, mutta Blackview näytti sen kestävän moitteettomasti, kunhan muistaa pitää lataus- ja kuulokepistokkeiden suojaläpät tiiviisti kiinni.



13MP Kameran kuvanlaatu on normaalia keskitasoa ja sillä saa taltioitua tarvittavat tilannekuvat, mutta harva odottaakaan puhelimen kuvanlaadulta näyttelytasoa. Salama on tehokas ja toimii tarvittaessa taskulamppuna.



Mielestäni Blackview on onnistunut kehittämään älyluuria juuri siihen suuntaan, kuin monet meistä kovissa olosuhteissa puhelimiamme käyttävät ovat toivoneet.
BV6000 tarjoaa edullisen, mutta yllättävän laadukkaan vaihtoehdon outdoor- harrastuksiin ja työkäyttöön

Lisätietoja laitteesta maahantuojan sivuilta

 

Tekniset tiedot:


  • Käyttöjärjestelmä: Android 6.0
  • Näyttö: 4.7", HD (1280x720), IPS, Corning Gorilla Glass 3
  • Prosessori: 8-ydin Helio P10 MTK6755, 2.0GHz
  • GPU: ARM Mali-T860 MP2 700MHz
  • RAM: 3GB
  • Sisäinen muisti: 32GB
  • Muistikorttipaikka: Micro-SD max. 32GB
  • Takakamera: 13MP
  • Etukamera: 5MP
  • Taajuudet: GSM: GSM 850/900/1800/1900MHz 3G: 900/1900/2100MHz 4G: 800/900/1800/2100/2600MHz
  • Dual-SIM: Microi-SIM 2G, 3G, 4G + Micro SIM 2G, (dual standby)
  • WiFi: Kyllä, 802.11 b/g/n
  • Bluetooth 4.1
  • GPS
  • GLONASS, G-Sensori, OTG, Miracast, NFC
  • Ilmanpaine sensori
  • FM-radio (Tarvitsee kuulokkeet)
  • IP68: Veden ja iskunkestävä runko (näyttö ei ole iskunkestävä), pölytiivis, paineen kestävä
  • Google Play: Kyllä
  • Kielet: Suomi, englanti, ruotsi yms.
  • Liitännät: MicroSD, 3.5mm audio, micro-USB
  • Akku: 4500mAh (integroitu, tukee nopeaa 5V/2A latausta)
  • Mitat: 152x81x16.6mm
  • Paino: 170g

Testi on tehty #eramaankulkija-blogin aloitteesta yhteistyössä e-ville.comin kanssa.




Kuvat ja teksti Paadar Images